Otthonfelújítási támogatás és energetikai program feltételei 2024

Otthonfelújítási támogatás és energetikai program feltételei 2024

Otthonfelújítási támogatás és energetikai program feltételei 2024 – Olyan ingatlanokra vehető igénybe a támogatás, amelyek rendelkeznek vezetékes gázzal, további feltétel az épület életvitelszerű használata.

Otthonfelújítási program 2024 – részletei, feltételei!

Az állami program nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére vehető igénybe. Nagyon fontos elvárás, hogy mindezen beruházások eredményeként egy 30 százalékos energiafogyasztás-csökkentést érjenek el az érintett ingatlanoknál.

A kamatmentes hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni, a pályázaton nyertes családok 26 és 35 ezer forint közötti törlesztőrészletre számíthatnak. Várhatóan 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósul meg a programban.

Hazai költségvetési előfinanszírozással valósul meg a program, a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön (RRF) belül további forrásokat tervez fordítani energiahatékonyságot javító beruházásokra, így a későbbiekben ez kiterjedhet a középületek korszerűsítésére is.

Családi ház energetikai felújítás pályázat 2024 – Új otthonfelújítási program indul!

Otthonfelújítási támogatás és energetikai program feltételei 2024 – A kormány bejelentette, hogy új otthonfelújítási programot indít, amelyet az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni. A nagyjából 20 ezer ingatlant érintő otthonfelújítási program 2024. júniusi indulása a várakozások szerint legalább 127 milliárd forintos megrendelést generál a hazai építőipar számára.

Itt az otthonfelújítási támogatás

A kormány április 5-én jelentette be, hogy az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban induló új otthonfelújítási programot.

108 milliárd forintot szánnak a REPowerEU keretből a programra részben támogatás, részben hitel formájában. A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével.

Otthonfelújítási program feltételei 2024

1 millió forint önerőt minden esetben biztosítani szükséges hozzá, a maradékra legfeljebb 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet felvenni a hamarosan felálló lakossági MFB Pontok hálózatán, a vissza nem térítendő támogatás ezt utólag 2,5-3,5 millió forinttal csökkentheti az adott járás fejlettségétől függően.

2021-ben és 2022-ben már létezett egy nagyszabású otthonfelújítási program Magyarországon, azt mintegy 300 ezer család több mint 600 milliárd forint összegben vette igénybe a Magyar Államkincstárnál. A Portfolio 10 pontban foglalta össze a már megismert legfontosabb eltéréseket.

Az előző támogatás feltételei az ország minden egyes vidékén ugyanolyanok voltak. Az új támogatás is igénybe vehető lesz Budapesten és vidéken egyaránt, azonban a vissza nem térítendő támogatási összeg maximuma attól függ majd, melyik járásban történik meg a korszerűsítés. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felveendő hitel.

Ahol eléri a járási átlagjövedelem az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, 75 és 110 százalék között 3 millió, az országos átlag 75 százaléka alatti jövedelem esetén (63 járás) pedig 3,5 millió. A törlesztőrészlet 25-36 ezer forint lesz, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni.

Az építőipari szakértők szerint az új programmal végre megérkezett az az első lökés a szektornak, amire a kilábaláshoz szükség volt. Mivel 30%-os energiamegtakarítást kell elérni a támogatáshoz, ezért kiemelték: komplex korszerűsítésben érdemes gondolkodnia mindenkinek, és ehhez építőipari kapacitásból vagy éppen szigetelőanyagból nem lesz hiány. Úgy vélik, a támogatás körébe eső mintegy 20 ezer ingatlan felújítása csak az első lépés lehet a hazai ingatlanállomány megújulásában, a kamatmentes hitelen és a támogatáson túl pénzügyi előnyt fog jelenteni az egyes ingatlanok piaci értékének a jelentős növekedése is az igénybevevőknek.

Pályázat feltételei, részletei 2024 >>>

Vélemény, hozzászólás?