Újraindul az Otthon melege program!

Újraindul az Otthon melege program!

Újraindul az Otthon melege program novembertől, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség, az új kiírással a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez – mondta Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára írja a Hírközpont.

Az államtitkár ismertette, a program célja, hogy a lakosság olyan hűtő, fagyasztó, valamint mosógépkészülékeket szerezzen be, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez. Három kategóriát különít el a tárca a program meghirdetésekor.

 • Az A+ kategóriában háztartásonként 20 ezer forintra,
 • az A++-ban 40 ezer forintra,
 • az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni

– tette hozzá.

A tárca számításai szerint attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető.

A pályázati kiírást és útmutatót a szaktárca pénteken teszi közzé a www.hgcs2017.nfsi.hu weboldalon.

A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban november 5. és 19. között lehet benyújtani, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun, a rendelkezési keret kimerüléséig.

A tárca a tavalyi 600 millió forintos induló támogatási összeget, a tavalyi érdeklődése és a felhasznált összegek nagyságrendjére tekintettel kétmilliárd forintra emelte.

Weingartner Balázs ismertette, az otthon melege programban mostanáig 10 alprogramot hirdettek meg, ezeknek egy része az épületek energiahatékonyságának javítására, valamint olyan megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, vásárlására szolgált, amelyekkel az energiafelhasználás csökkenthető. Eddig négy alprogram indult a háztartási nagygépek cseréjére – tette hozzá.

A programmal a kormány eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással.

A korszerűsítéseknek évente 260-270 millió kilowattóra lakosságienergia-megtakarítás köszönhető, amely nagyjából 95 ezer, átlagos méretű magyar háztartás éves elektromos energiafogyasztása – mondta.

Azt is megjegyezte, hogy az Otthon melege programnak köszönhetően évente, átlagosan 10 milliárd forint rezsiösszeg marad a programban részt vevő magyar családoknál.

Ez háztartásonként évente 10 ezer forinttól akár 180 ezer forintig terjedő megtakarítást jelent.

Emellett jelentős környezetkímélő hatása is van, hiszen minden évben 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás – ismertette az államtitkár.

3 Comments on "Újraindul az Otthon melege program!"

 1. Raszl Józsefné | október 29, 2018 at 6:24 de. | Válasz

  Szeretném lecserélni ,energiatakarékosra a régi mosógépet és a hűtőszekrényt,mert már nagyon régi és nem is jól működik ! Köszönöm !

 2. Kürtösi Gábor | november 11, 2018 at 4:37 du. | Válasz

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  A honlapon nem találtam, hogy lehet jelentkezni az Otthon Melege programra, hogy lehet hűtőgép cserére pályázni. Ebben szeretném segítségüket kérni.
  Tisztelettel,
  Kürtösi Gábor

 3. “Tisztelt Pályázók!

  Mai napon az ELMŰ-ÉMÁSZ karbantartási munkálatai miatt áramszünet lesz, ezért a közép-magyarországi régió lakosai részére a pályázatbeadás egy későbbi időpontban lesz lehetséges.

  Együttműködésüket köszönjük!”

  Ez most csak valami rossz vicc, ugye???? Ha meg igaz, akkor csak röhögni tudok kínomban.

  Magyarország, én így szeretlek!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*